Zupa krem z topinamburu

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 500 g topinamburu
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 4 łyżeczki serka Philadelphia Original
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obierz, pokrój w plastry, podsmaż przez 3 minuty na rozpuszczonym maśle w garnku o grubym dnie.
  2. Topinambur (400 g) i ziemniaki cienko obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Warzywa włóż do garnka, zalej mlekiem i bulionem. Gotuj, aż będą miękkie – 20 minut. Na koniec dodaj 125 g serka. Gotową zupę zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. 100 g obranego topinamburu, pokrojonego na cienkie plasterki (na mandolinie kuchennej), oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  5. Zupę podawaj z łyżeczką serka na wierzchu, posypaną chipsami z topinamburu i szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Bajgiel z łososiem
Bajgiel z łososiem
czas przygotowania: 10 minut
Placki z cukinii
Placki z cukinii
czas przygotowania: 20 minut
Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Kurczak w szpinaku
Kurczak w szpinaku
czas przygotowania: 30 minut