Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem

Ilość porcji: 12 rogalików
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego w rolce

Masa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g migdałów blanszowanych
  • 1 łyżka serka Philadelphia Original
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru pudru
  • 1 łyżka płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra/dół). Wszystkie składniki na masę zblenduj ręcznie lub w malakserze na gładką masę. Powinna być mniej zbita od konsystencji marcepanu.
2. Ciasto pokrój na 12 wydłużonych trójkątów. Na szerszej części trójkąta rozsmaruj czubatą łyżeczkę gotowej masy. Chwyć za najkrótszy bok i zwiń do uzyskania rulonika.
3. Rogaliki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 11-13 minut lub do zarumienienia.
4. Kiedy rogaliki będą się już piekły, przygotuj polewę czekoladową. W małym rondelku rozgrzej masło i rozpuść w nim dokładnie cukier. Dodaj kakao i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Na suchej patelni upraż płatki migdałów na złoty kolor. Ostudzone rogaliki polej czekoladą i posyp migdałami.

Mam ochotę na

Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
czas przygotowania: 20 minut
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut
Burger wołowy
Burger wołowy
czas przygotowania: 60 minut
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
czas przygotowania: 35 minut
Tartaletki jabłkowe
Tartaletki jabłkowe
czas przygotowania: 60 minut