Farsz: Ziemniaki umyj i obierz, zagotuj wodę w garnku. Żurawinę zalej szklanką wrzącej wody. Ziemniaki gotuj ok. 25 minut w osolonym wrzątku, aż bez trudności będzie można je nadziać na widelec, a następnie odcedź i ubij. Dodaj serek Philadelphia z ziołami i dokładnie wymieszaj. Odsącz żurawinę i wsyp do garnka z ziemniakami i serkiem. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto: Przesiej mąkę do miski. W osobnej misce wymieszaj letnią wodę, łyżkę oleju i sól, a następnie wlej do mąki i dokładnie połącz składniki. Ugniataj rękoma przez około 5 minut, aż ciasto przestanie lepić się do miski. Stolnicę oprósz mąką i wyrabiaj ciasto przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przekrój ciasto na pół. Jedną połówkę odłóż do miski i przykryj ścierką, a drugą rozwałkuj. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub foremki. Przykryj ścierką, by ciasto nie wyschło. Nakładaj po jednej czubatej łyżeczce farszu na krążek ciasta. Zwilż lekko krawędzie i zagnieć palcami, żeby ciasto było dokładnie zlepione. Uformuj krawędź we wzorek wedle upodobania.
Napełnij duży garnek wodą i zagotuj ją wraz z pozostałą solą i olejem. Wrzucaj pierogi do wrzącej wody w takiej ilości, aby się nie sklejały w trakcie gotowania. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 1,5 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka.