Galette z pomarańczami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 4 pomarańcze
  • 80 g cukru pudru

Ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 g proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Posiekane, zimne masło przełóż do miski. Dodaj: jajko, mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i zimne mleko. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

2. Serek Philadelphia Original zmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru, żółtkiem i proszkiem budyniowym. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm. Na środku ciasta rozsmaruj masę serkową (zostaw margines ok. 5 cm). Na masie ułóż plasterki pomarańczy, suszoną żurawinę i zawiń brzegi tak, aby stykały się z owocami.

3. Piekarnik nagrzej do 170°C. Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez 40 minut. Gotowe galette przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Budyń z komosy z truskawkami
Budyń z komosy z truskawkami
czas przygotowania: 30 minut
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut
Curry bananowe
Curry bananowe
czas przygotowania: 30 minut
Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut
Wiosenna tortilla
Wiosenna tortilla
czas przygotowania: 10 minut