Sernikowy tort walentynkowy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina + czas chłodzenia8 godzin

Składniki

Krem sernikowy:

  • 625 g serka Philadelphia Light (w temp. pokojowej)
  • 300 ml zimnej śmietanki 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 15 ml wody różanej

Ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • 130 g drobnego cukru
  • 10 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 g sody oczyszczonej
  • 40 ml oleju
  • 60 g roztopionego masła + 8 g do wysmarowania tortownicy
  • 70 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 5 ml octu winnego
  • 3 ml esencji waniliowej
  • 5 ml czerwonego barwnika w żelu
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj ciasto.
  2. Zmieszaj ze sobą mokre składniki: olej, maślankę, masło, jajko, ocet, esencję i barwnik. W osobnej misce przy pomocy trzepaczki wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj przy pomocy miksera ręcznego lub planetarnego, aż się połączą (około 1 minuty).
  3. Wysmaruj 12 cm tortownicę masłem, dno wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia i wlej masę. Piecz przez 30 minut (bez termoobiegu). Po wyjęciu formy z piekarnika odczekaj 10 minut i przełóż ciasto z tortownicy na kratkę do studzenia.
  4. W tym czasie przygotuj krem sernikowy do tortu. Wlej zimną śmietankę do miski miksera planetarnego i ubijaj na średnich obrotach przez około 2 minuty. Ubitą na sztywno śmietankę przełóż do osobnej miski. Wymieszaj serek Philadelphia Light z przesianym cukrem pudrem. Dolej wodę różaną. Do wymieszanych składników dodaj ubitą śmietankę i ostrożnie połącz ją z masą przy pomocy szpatułki. Oddziel około 200 g kremu i odłóż do dekoracji.
  5. Po wystudzeniu przekrój ciasto, aby uzyskać dwa cieńsze, równe blaty (na spód i wierzch tortu). Umyj tortownicę.
  6. Na dnie tortownicy połóż jeden płat ciasta, nałóż większość masy z serkiem Philadelphia Light, wyrównaj i przykryj drugim blatem. Udekoruj wierzch ciasta odłożoną porcją kremu przy pomocy szprycy cukierniczej.
  7. Wstaw tort do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyjęciu z lodówki zdejmij rant tortownicy i wygładź krawędzie sernikowego tortu.
  8. Serwuj z dodatkową dekoracją w walentynkowym stylu – ze świeżych truskawek lub płatków róż.

Mam ochotę na

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
czas przygotowania: 50 minut
Zupa serkowa z grzankami
Zupa serkowa z grzankami
czas przygotowania: 20 minut
Hot dogi
Hot dogi
czas przygotowania: 20 minut
Tort różany
Tort różany
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + czas studzenia ciasta