Czas przygotowania:
1 godzina + czas chłodzenia8 godzin
Składniki
Krem sernikowy:
625 g serka Philadelphia Light (w temp. pokojowej)
300 ml zimnej śmietanki 30%
120 g cukru pudru
15 ml wody różanej
Ciasto:
130 g mąki tortowej
130 g drobnego cukru
10 g kakao
1 jajko (w temp. pokojowej)
2 g proszku do pieczenia
2 g sody oczyszczonej
40 ml oleju
60 g roztopionego masła + 8 g do wysmarowania tortownicy
70 ml maślanki (w temp. pokojowej)
5 ml octu winnego
3 ml esencji waniliowej
5 ml czerwonego barwnika w żelu
2 g soli
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj ciasto.
Zmieszaj ze sobą mokre składniki: olej, maślankę, masło, jajko, ocet, esencję i barwnik. W osobnej misce przy pomocy trzepaczki wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj przy pomocy miksera ręcznego lub planetarnego, aż się połączą (około 1 minuty).
Wysmaruj 12 cm tortownicę masłem, dno wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia i wlej masę. Piecz przez 30 minut (bez termoobiegu). Po wyjęciu formy z piekarnika odczekaj 10 minut i przełóż ciasto z tortownicy na kratkę do studzenia.
W tym czasie przygotuj krem sernikowy do tortu. Wlej zimną śmietankę do miski miksera planetarnego i ubijaj na średnich obrotach przez około 2 minuty. Ubitą na sztywno śmietankę przełóż do osobnej miski. Wymieszaj serek Philadelphia Light z przesianym cukrem pudrem. Dolej wodę różaną. Do wymieszanych składników dodaj ubitą śmietankę i ostrożnie połącz ją z masą przy pomocy szpatułki. Oddziel około 200 g kremu i odłóż do dekoracji.
Po wystudzeniu przekrój ciasto, aby uzyskać dwa cieńsze, równe blaty (na spód i wierzch tortu). Umyj tortownicę.
Na dnie tortownicy połóż jeden płat ciasta, nałóż większość masy z serkiem Philadelphia Light, wyrównaj i przykryj drugim blatem. Udekoruj wierzch ciasta odłożoną porcją kremu przy pomocy szprycy cukierniczej.
Wstaw tort do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyjęciu z lodówki zdejmij rant tortownicy i wygładź krawędzie sernikowego tortu.
Serwuj z dodatkową dekoracją w walentynkowym stylu – ze świeżych truskawek lub płatków róż.