Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki, wrzuć do gotującej i osolonej wody, gotuj przez 20 minut. Odcedź i wystudź ziemniaki.
Posiekaj kapary, szalotkę i ogórki, połącz z ziemniakami. Dodaj oliwę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Stek osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, dodaj olej. Mięso oprósz solą i smaż po 3 minuty z obu stron.
Dodaj rozmaryn, tymianek, szalotkę pokrojoną w ćwiartki i masło. Mięso smaż jeszcze 3 minuty, co chwilę podlewając powstałym sosem.
Stek przełóż na drewnianą deskę i pozostaw na 3 minuty. Czosnek przetnij na pół i natrzyj obie strony mięsa. Mięso pokrój na plastry. Oprósz solą i pieprzem.
Na talerze nałóż sałatkę ziemniaczaną, na wierzch plastry mięsa, szalotkę i polej powstałym sosem. Z boku sałatki wyłóż rukolę. Udekoruj kleksami serka.