Parmigiana

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 3 mięsiste pomidory
  • olej roślinny do smażenia
  • 200 g tartego parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Wyłóż na ręcznik papierowy.
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż przez 3 minuty. Pomidory pokrój w ósemki i smaż przez około 15 minut (do momentu, aż się rozgotują).
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem pomidorowym, ułóż plastry bakłażanów, polej sosem i posyp parmezanem. Powtórz czynności. Zakończ układanie warstw, posypując wierzch serem i świeżymi listkami bazylii. Zapiekaj przez 15-20 minut w 180°C (termoobieg).
  4. Po upieczeniu odstaw naczynie żaroodporne na 5-10 minut. Podając zapiekankę, na każdą porcję nałóż kleks serka. Udekoruj listkami bazylii lub tymianku.

Mam ochotę na

Eton mess z pomarańczą
Eton mess z pomarańczą
czas przygotowania: 180 minut
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
czas przygotowania: 40 minut
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut
Nachosy z serkiem Philadelphia
Nachosy z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 20 minut
Beza Pavlova
Beza Pavlova
czas przygotowania: 7 godzin 30 minut