Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Wyłóż na ręcznik papierowy.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż przez 3 minuty. Pomidory pokrój w ósemki i smaż przez około 15 minut (do momentu, aż się rozgotują).
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem pomidorowym, ułóż plastry bakłażanów, polej sosem i posyp parmezanem. Powtórz czynności. Zakończ układanie warstw, posypując wierzch serem i świeżymi listkami bazylii. Zapiekaj przez 15-20 minut w 180°C (termoobieg).
Po upieczeniu odstaw naczynie żaroodporne na 5-10 minut. Podając zapiekankę, na każdą porcję nałóż kleks serka. Udekoruj listkami bazylii lub tymianku.