Dorsz w sosie śmietanowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 4 filety z dorsza (ok. 150-200 g każdy)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki, koperek)

Sposób przygotowania

  1. Filety z dorsza osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz z obu stron, a następnie rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat.
  3. Wlej śmietankę i dodaj serek. Mieszaj, aż serek całkowicie się rozpuści, tworząc gładki sos. Jeśli chcesz, dodaj musztardę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Filety rybne zalej sosem i piecz w piekarniku przez 20 minut (180°C, góra-dół).
  5. Ułóż dorsza na talerzach, polej obficie sosem. Posyp świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub koperek, a następnie udekoruj kleksami serka.

Mam ochotę na

Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
czas przygotowania: 10 minut
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
czas przygotowania: 30 minut
Spring rollsy z kurczakiem
Spring rollsy z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut
Sushi lunch box
Sushi lunch box
czas przygotowania: 45 minut
Piernikowe muffiny
Piernikowe muffiny
czas przygotowania: 35 minut