świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki, koperek)
Sposób przygotowania
Filety z dorsza osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz z obu stron, a następnie rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat.
Wlej śmietankę i dodaj serek. Mieszaj, aż serek całkowicie się rozpuści, tworząc gładki sos. Jeśli chcesz, dodaj musztardę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Filety rybne zalej sosem i piecz w piekarniku przez 20 minut (180°C, góra-dół).
Ułóż dorsza na talerzach, polej obficie sosem. Posyp świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub koperek, a następnie udekoruj kleksami serka.