Kanadyjskie frytki

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 400 g frytek
  • 15 g masła
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 220 ml bulionu wołowego
  • 15 g ketchupu
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 15 ml sosu Worcestershire
  • 10 g pokrojonego drobnego szczypiorku
  • 3 g soli + 1 g do posypania
  • 2 g pieprzu
  • 1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż do uzyskania złocistej zasmażki. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  2. Wlej na patelnię bulion, ocet balsamiczny, sos Worcestershire oraz ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos zgęstnieje – przez około 5 minut. Zmniejsz moc palnika do minimum. 
  3. W garnku nagrzej olej do temperatury 180°C. Wsyp frytki i smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną robić się złociste na krawędziach.
  4. Wyjmij frytki, odsącz na ręczniku papierowym, a następnie posyp solą. Zdejmij sos z palnika.
  5. Przełóż usmażone frytki na talerz, polej sosem, nałóż łyżką serek Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp świeżym szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Kasza manna z pieczonymi winogronami
Kasza manna z pieczonymi winogronami
czas przygotowania: 30 minut
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
czas przygotowania: 40 minut
Czekoladowe donuty
Czekoladowe donuty
czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia
Serniki z liczi
Serniki z liczi
czas przygotowania: 30 minut
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
czas przygotowania: 30 minut