Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 6-7 dużych marchewek
  • 1 duży batat
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 400 ml śmietanki kokosowej około 20% tłuszczu
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100 g serka Philadelphia Light
  • ostra papryczka
  • limonka
  • mięta
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Czosnek i cebulę posiekaj. Batata i marchewki obierz, pokrój w drobną kostkę. Imbir zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  2. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju kokosowym. Po 3 minutach dodaj imbir, batat i marchewki. Podsmażaj przez 2 minuty.
  3. Do warzyw dodaj pastę curry, masło orzechowe oraz mleko kokosowe i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj w średniej temperaturze około 20 minut, aż słodkie ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  4. Gotową zupę zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Podawaj z kleksami serka Philadelphia, miętą i plastrami limonki. Jeśli lubisz, dodaj kawałki ostrej papryczki i świeżo zmielony pieprz.

Mam ochotę na

Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Nachosy z dipem kimchi
Nachosy z dipem kimchi
czas przygotowania: 10 minut
Spaghetti w kremowym sosie
Spaghetti w kremowym sosie
czas przygotowania: 25 minut
Pankejki czekoladowe
Pankejki czekoladowe
czas przygotowania: 20 minut
Focaccia z boczkiem i oliwkami
Focaccia z boczkiem i oliwkami
czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)