Babeczki dynie

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + studzenie

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Original
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g piure z dyni
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 g pasty waniliowej
  • 4 g cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g barwnika pomarańczowego
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 40 g zielonej masy cukrowej

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Połowę serka Philadelphia Original utrzyj z drobnym cukrem. Ubijając, stopniowo dodaj jajka, olej, piure z dyni oraz pastę waniliową.
  3. W osobnej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wsyp suche składniki do wilgotnej masy, połącz i dodaj barwnik pomarańczowy. Wymieszaj, aby rozprowadzić barwnik.
  4. Rozlej masę do foremek na minibabki i piecz przez 20 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
  5. W tym czasie dokładnie wymieszaj cukier puder z pozostałym serkiem Philadelphia na krem. Z zielonej masy cukrowej uformuj małe łodyżki oraz listki do ozdobienia babeczek.
  6. Wystudzone wypieki przełóż kremem, aby przypominały dynie: dolne minibabki obróć spodem do góry, nałóż krem przy pomocy szprycy cukierniczej, przykryj górnymi babeczkami. Ozdób dynie listkami i łodyżkami z masy cukrowej.

Mam ochotę na

Kluski z makiem
Kluski z makiem
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z cukinią
Sałatka z cukinią
czas przygotowania: 25 minut
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński
czas przygotowania: 120 minut
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut
Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw
czas przygotowania: 40 minut