Sałatka nicejska

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka na twardo
  • 1 średni pomidor
  • 4 czarne oliwki
  • 5 łyżeczek serka Philadelphia Light
  • 1 mała czerwona cebula

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • ½ startego ząbka czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Liście sałaty rzymskiej rozłóż na talerzu.
  2. Na sałatę nałóż kawałki tuńczyka, następnie jajka na twardo pokrojone na połówki, pomidora pokrojonego w ćwiartki i oliwki pokrojone na połówki.
  3. Posyp plasterkami cebuli, nałóż serek, ściągając łyżeczka o łyżeczkę.
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę.

Mam ochotę na

Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
czas przygotowania: 30 minut
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
czas przygotowania: 25 minut
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut
Przystawka z buraka
Przystawka z buraka
czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia/gotowania buraka)
Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
czas przygotowania: 180 minut