Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 220 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków
  • 100 g guanciale w kostce
  • 1 cebula
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Drożdże połącz z cukrem i wodą. Dodaj sól, mąkę, oliwę i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw pod przykryciem do podwojenia objętości.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto na blachę i uformuj placek. 
  3. Wierzch ciasta posmaruj serkiem, posyp mozzarellą, dodaj ziemniaki pokrojone w plasterki, oprósz solą i pieprzem. Posyp cebulą pokrojoną w piórka, guanciale i gałązkami rozmarynu.
  4. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół). 
  5. Pizzę podziel na 6 części, na każdy z kawałków nałóż po kleksie serka. 

Mam ochotę na

Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka szparagowa z truskawkami
Sałatka szparagowa z truskawkami
czas przygotowania: 20 minut
Klopsiki szwedzkie w sosie
Klopsiki szwedzkie w sosie
czas przygotowania: 25 minut
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Przystawka z buraka
Przystawka z buraka
czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia/gotowania buraka)