Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 220 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków
  • 100 g guanciale w kostce
  • 1 cebula
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Drożdże połącz z cukrem i wodą. Dodaj sól, mąkę, oliwę i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw pod przykryciem do podwojenia objętości.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto na blachę i uformuj placek. 
  3. Wierzch ciasta posmaruj serkiem, posyp mozzarellą, dodaj ziemniaki pokrojone w plasterki, oprósz solą i pieprzem. Posyp cebulą pokrojoną w piórka, guanciale i gałązkami rozmarynu.
  4. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół). 
  5. Pizzę podziel na 6 części, na każdy z kawałków nałóż po kleksie serka. 

Mam ochotę na

Bowl z kurczakiem i szparagami
Bowl z kurczakiem i szparagami
czas przygotowania: 30 minut
Tacos
Tacos
czas przygotowania: 20 minut
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut