Sernik kawowy

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut

Składniki

Spód:

  • 150 g ciastek owsianych
  • 125 g serka Philadelphia Milka
  • 30 g masła

Masa serowa

  • 500 g serka Philadelphia Original
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 espresso
  • 5 łyżek cukru brązowego

Krem:

  • ½ szklanki śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 100 g serka Philadelphia Milka

Sposób przygotowania

  1. Espresso połącz z cukrem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do uzyskania emulsji.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (sam spód).
  3. Ciastka, serek Milka i masło przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Przesyp do formy i wyrównaj łyżką.
  4. Jajko, 500 g serka, mąkę, cukier i esencję z espresso zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do formy, wyrównaj wierzch.
  5. Piecz w 150°C (góra-dół) przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i odczekaj 15 minut, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny.
  6. Śmietankę ubij na sztywno i na koniec dodaj 100 g serka. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i ozdób wierzch sernika.

Mam ochotę na

Wegeburger
Wegeburger
czas przygotowania: 25 minut
Makaroniki czekoladowe
Makaroniki czekoladowe
czas przygotowania: 90 minut
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
czas przygotowania: 45 minut
Ekspresowy serniczek ze słonym karmelem
Ekspresowy serniczek ze słonym karmelem
czas przygotowania: 20 minut
Zupa warzywna
Zupa warzywna
czas przygotowania: 30 minut