Espresso połącz z cukrem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut do uzyskania emulsji.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (sam spód).
Ciastka, serek Milka i masło przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Przesyp do formy i wyrównaj łyżką.
Jajko, 500 g serka, mąkę, cukier i esencję z espresso zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do formy, wyrównaj wierzch.
Piecz w 150°C (góra-dół) przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i odczekaj 15 minut, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny.
Śmietankę ubij na sztywno i na koniec dodaj 100 g serka. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i ozdób wierzch sernika.