Makrela z ziemniakami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia1 godzina

Składniki

  • 4 kawałki ziemniaków (około 250 g)
  • 350 g serka Philadelphia Light
  • 2 łyżki chudego mleka
  • 2 makrele (około 100 g)
  • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  • 2 cebule pocięte na plastry

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dokładnie umyj ziemniaki i piecz je w łupinkach przez 60 minut.
  2. Serek Philadelphia Light zmieszaj z mlekiem i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ściągnij skórkę z makreli i pokrój rybę na małe kawałki. Obierz jajko i pokrój je w drobną kostkę. Upieczone ziemniaki polej serowo-mleczną masą i posyp wszystko cebulą.

Wskazówka
Zamiast makreli można wykorzystać śledzia.

Mam ochotę na

Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
czas przygotowania: 180 minut
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut
Jajka pod pierzynką Phily
Jajka pod pierzynką Phily
czas przygotowania: 25 minut
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
czas przygotowania: 40 minut
Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą
Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą
czas przygotowania: 2 godziny