Churros

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 175 g serka Philadelphia Milka
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 20 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 g cynamonu
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 g soli
    Do smażenia:
  • 1 l oleju rzepakowego
    Do obtoczenia:
  • 100 g cukru
  • 4 g cynamonu

Sposób przygotowania

  1. W garnuszku zagotuj wodę z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i solą. Po rozpuszczeniu się składników wsypuj mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania elastycznego ciasta. Zdejmij garnek z gazu i ostudź. Rozgrzej olej do 180°C (do smażenia).
  2. Wbij jajko do wystudzonego ciasta i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Powtórz z drugim jajkiem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z otworem w kształcie gwiazdki i wyciskaj 15-centymetrowe kawałki ciasta do gorącego oleju, odcinając je nożyczkami. Jeśli chcesz uzyskać konkretny kształt, wyciskaj je na papier do pieczenia i wraz z nim wrzucaj na rozgrzany olej, wyławiając po chwili papier szczypcami.
  3. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż churros nabiorą złocistego koloru. Przekładaj je na ręcznik papierowy, a następnie obtaczaj w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść serek Philadelphia Milka i przelej do kokilki. Churros serwuj z czekoladowym sosem, najlepiej zaraz po usmażeniu.

Mam ochotę na

Crumble z owocami
Crumble z owocami
czas przygotowania: 35 minut
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
czas przygotowania: 30 minut
Gofry z pomidorami
Gofry z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia