W garnuszku zagotuj wodę z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i solą. Po rozpuszczeniu się składników wsypuj mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania elastycznego ciasta. Zdejmij garnek z gazu i ostudź. Rozgrzej olej do 180°C (do smażenia).
Wbij jajko do wystudzonego ciasta i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Powtórz z drugim jajkiem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z otworem w kształcie gwiazdki i wyciskaj 15-centymetrowe kawałki ciasta do gorącego oleju, odcinając je nożyczkami. Jeśli chcesz uzyskać konkretny kształt, wyciskaj je na papier do pieczenia i wraz z nim wrzucaj na rozgrzany olej, wyławiając po chwili papier szczypcami.
Smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż churros nabiorą złocistego koloru. Przekładaj je na ręcznik papierowy, a następnie obtaczaj w cukrze wymieszanym z cynamonem.
W kąpieli wodnej rozpuść serek Philadelphia Milka i przelej do kokilki. Churros serwuj z czekoladowym sosem, najlepiej zaraz po usmażeniu.