Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Składniki

Dip

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 50 ml mleka
  • 10 g świeżej natki pietruszki
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 g pieprzu cayenne

Kotleciki

  • 75 g serka Philadelphia Original
  • 500 g filetu z dorsza
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 4 g soli
  • 2 g białego pieprzu
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź.
  2. Filet z dorsza gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie przełóż na ręcznik papierowy i osusz. Rozdrobnij ugotowanego dorsza widelcem.
  3. Ziemniaki dokładnie ubij wraz z serkiem Philadelphia Original, aż do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Wymieszaj masę z dorszem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
  4. Przy pomocy dwóch łyżek stołowych formuj podłużne kotleciki, zsuwając farsz z jednej łyżki na drugą, aż uzyskają jajowaty kształt. Ułóż uformowane kotleciki na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Przygotuj dip. Serek Philadelphia Original wymieszaj z mlekiem, sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne. Przełóż dip do miseczki.
  6. W średnim garnku rozgrzej olej do 180°C i smaż kotleciki, aż będą jasnobrązowe z każdej strony (3-4 minuty). Przekładaj je na ręcznik papierowy.
  7. Serwuj na gorąco z dipem.

Mam ochotę na

Tarta marakuja
Tarta marakuja
czas przygotowania: 8 godzin
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
czas przygotowania: 35 minut
Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Souvlaki
Souvlaki
czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia