Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania:
40 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Składniki
Dip
125 g serka Philadelphia Original
50 ml mleka
10 g świeżej natki pietruszki
20 ml soku z cytryny
1 g pieprzu cayenne
Kotleciki
75 g serka Philadelphia Original
500 g filetu z dorsza
500 g ziemniaków
100 g białej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 g gałki muszkatołowej
4 g soli
2 g białego pieprzu
1 l oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania
Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź.
Filet z dorsza gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie przełóż na ręcznik papierowy i osusz. Rozdrobnij ugotowanego dorsza widelcem.
Ziemniaki dokładnie ubij wraz z serkiem Philadelphia Original, aż do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Wymieszaj masę z dorszem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
Przy pomocy dwóch łyżek stołowych formuj podłużne kotleciki, zsuwając farsz z jednej łyżki na drugą, aż uzyskają jajowaty kształt. Ułóż uformowane kotleciki na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj dip. Serek Philadelphia Original wymieszaj z mlekiem, sokiem z cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne. Przełóż dip do miseczki.
W średnim garnku rozgrzej olej do 180°C i smaż kotleciki, aż będą jasnobrązowe z każdej strony (3-4 minuty). Przekładaj je na ręcznik papierowy.