Pizzerki z karmelizowaną cebulą, rukolą i granatem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

Ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 garście rukoli
  • 4 łyżki pestek granatu

Sposób przygotowania

  1. Drożdże połącz z cukrem i wodą. Dodaj sól, mąkę, oliwę i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw pod przykryciem do podwojenia objętości.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, smaż przez 7 minut. Na koniec dodaj brązowy cukier i sok z cytryny. Smaż przez 1 minutę.
  3. Połowę serka Philadelphia z ziołami połącz z parmezanem. Resztę zostaw do dekoracji.
  4. Ciasto podziel na 12 części, uformuj płaskie kulki. Na wierzch każdej z nich wyłóż łyżkę serka i rozsmaruj, nałóż karmelizowaną cebulę.
  5. Umieść pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół), piecz przez 15 minut.
  6. Upieczone pizzerki posyp rukolą i pestkami granatu, udekoruj pozostałym serkiem.

Mam ochotę na

Śledzie pod chrzanową pierzynką
Śledzie pod chrzanową pierzynką
czas przygotowania: 30 minut
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
czas przygotowania: 15 minut
Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
czas przygotowania: 30 minut
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia
Tarta warzywna z serkiem Philadelphia
Tarta warzywna z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 2 godziny