Czas przygotowania:
10 minut + czas gotowania18 minut
Składniki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
30 g masła
1 kalafior
500 ml bulionu warzywnego
100 ml odtłuszczonego mleka
250 g serka Philadelphia Original
sól i pieprz do smaku
10 ml oleju z trufli białej
Chrupiące bułeczki (około 40 sztuk):
88 g wody
szczypta soli
40 g niesolonego masła
50 g mąki
30 g sera typu gruyere lub parmezan, drobno startego
70 g jajek
drobno posiekany szczypiorek do udekorowania
Sposób przygotowania
Zupa: aby zrobić zupę, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umieść je na patelni z masłem i delikatnie podduś, ale nie doprowadź do zbrązowienia. Dodaj małe, pokrojone kawałki kalafiora, wlej bulion warzywny i duś do momentu, aż kalafior zrobi się miękki. Dodaj mleko i serek Philadelphia, wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu. Zblenduj zupę, aż do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Przelej ją przez drobne sito. Przypraw do smaku i odstaw.
Chrupiące bułki: aby zrobić chrupiące bułki, wlej do rondla wodę, dosyp sól i dodaj masło, a następnie doprowadź do zagotowania. Po ściągnięciu z ognia, dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i z powrotem postaw na ogniu i gotuj przez minutę, ostrożnie, aby nie przypalić mieszanki na dnie. Ponownie ściągnij z ognia i dodaj ser typu gruyere lub parmezan i wymieszaj. Następnie stopniowo dodaj ubite jajka, mieszając całość w tym samym czasie. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane, odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C, uformuj bułeczki w kulki i połóż je na macie typu non-stick. Umieść ją w piekarniku na około 15-18 minut, aż bułeczki zrobią się złocistobrązowe i urosną.
Podanie: podgrzej zupę, ale nie doprowadź do wrzenia. Zblenduj ją jeszcze raz, aż do uzyskania bąbelków na powierzchni. Przelej zupę do miski. Skrop olejem z trufli i delikatnie posyp szczypiorkiem po wierzchu. Podawaj razem z ciepłymi bułeczkami. Aby sprawić bliskim niespodziankę, możesz nadziać bułeczki serkiem Philadelphia i skropić je odrobiną oleju truflowego.