Ciasto:
1. Mąkę, cukier, zimne, pokrojone masło, jajko, żółtka i proszek do pieczenia włóż do miski i zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W dużej misce zmiksuj na puch żółtka z cukrem pudrem. Dodawaj partiami serek Philadelphia Original, nie przerywając ucierania. Następnie wlej do masy serowej roztopione i przestudzone masło. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zmiksuj dokładnie. Białka ubij na sztywno w osobnym naczyniu i dodaj do masy sernikowej. Wymieszaj delikatnie, tak aby nie popsuć struktury ubitych białek.
3. Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel w proporcji ⅔ i ⅓. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim foremkę. Na spód wylej masę sernikową. ⅓ ciasta rozwałkuj cienko, ostrym nożem potnij je w cienkie paski. Następnie ułóż na wierzchu sernika kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez godzinę. Gotowy sernik wystudź.