Pasztet dyniowy

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 1½ kg dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki serka Philadelphia Light
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • kilka listków natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, piecz w 200°C przez 30 minut.
  2. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i cebulę, smaż przez 10 minut razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Zawartość patelni przełóż do miksera kielichowego, wyjmując liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj upieczoną dynię, przyprawy i zmiksuj na gładką masę.
  4. Dosyp kaszę mannę i pozostaw na 5 minut. Ponownie zmiksuj.
  5. Dopraw solą, pieprzem i koncentratem, dodaj 2 łyżki serka i zmiksuj.
  6. Przełóż masę do foremki na pasztet wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz 40 minut w 180°C, wystudź pasztet. Podawaj na kromkach ulubionego pieczywa z kleksami serka ze szczypiorkiem i listkami natki pietruszki i koperku.

Mam ochotę na

Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
czas przygotowania: 10 minut
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
czas przygotowania: 35 minut
Mus czekoladowo-śmietankowy
Mus czekoladowo-śmietankowy
czas przygotowania: 25 minut
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
czas przygotowania: 30 minut
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
czas przygotowania: 120 minut