Dynię pokrój na mniejsze kawałki, piecz w 200°C przez 30 minut.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i cebulę, smaż przez 10 minut razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Zawartość patelni przełóż do miksera kielichowego, wyjmując liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj upieczoną dynię, przyprawy i zmiksuj na gładką masę.
Dosyp kaszę mannę i pozostaw na 5 minut. Ponownie zmiksuj.
Dopraw solą, pieprzem i koncentratem, dodaj 2 łyżki serka i zmiksuj.
Przełóż masę do foremki na pasztet wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 40 minut w 180°C, wystudź pasztet. Podawaj na kromkach ulubionego pieczywa z kleksami serka ze szczypiorkiem i listkami natki pietruszki i koperku.