Pęczotto

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 400 g kaszy pęczak
  • 160 g korzenia pietruszki (ok. 2 średnie sztuki)
  • 90 g selera naciowego
  • 100 g cebuli białej
  • 100 g grzybów boczniaków
  • 40 g cytryny (plasterki)
  • 1,2 l  bulionu warzywnego
  • 7 g świeżego tymianku
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 3 g soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz i pokrój w słupki korzeń pietruszki. W misce zmieszaj łyżkę oleju oraz pół łyżeczki miodu i dodaj pokrojoną pietruszkę. Ułóż pietruszkę na blasze w piekarniku.
  2. Umyte grzyby i plastry cytryny wrzuć do miski z resztką oleju oraz miodu i po 15 minutach pieczenia dodaj do pietruszki. Piecz kolejne 10 minut.
  3. W międzyczasie łodygi selera naciowego pokrój w poprzek, a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż warzywa przez 3 minuty na średnim ogniu.
  4. Wsyp kaszę pęczak, wymieszaj ją z warzywami, a następnie zalej połową bulionu warzywnego. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie pierwszą część bulionu. Wymieszaj, dolej resztę bulionu i dorzuć świeży tymianek – łącznie gotuj około 15 minut.
  5. Dodaj do pęczaku serek Philadelphia z ziołami i dokładnie wymieszaj. Dodaj pieczoną pietruszkę, cytrynę oraz boczniaki, dopraw solą i pieprzem.
  6. Podduś pęczotto przez 10 minut pod przykryciem.

Mam ochotę na

Kruche rurki z kremem
Kruche rurki z kremem
czas przygotowania: 1 godzina
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
czas przygotowania: 30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia
Lukrowane pierniki
Lukrowane pierniki
czas przygotowania: 30 minut
Sernikoszarlotka
Sernikoszarlotka
czas przygotowania: 90 minut + 2 godziny chłodzenia
Kulki serowe
Kulki serowe
czas przygotowania: 15 minut