Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 200 g filetu z dorsza
  • 1 średni batat
  • 1 mała cukinia
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii (do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku
  • Wykałaczki lub patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Umyte warzywa pokrój w cienkie plasterki (około 0,5 cm grubości).
  3. Dorsza pokrój na kawałki wielkości kęsa, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian plasterki batata, cukinii i kawałki dorsza. Skrop szaszłyki oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  5. Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut, aż bataty będą miękkie, a dorsz się zarumieni.
  6. Na talerzu rozsmaruj serek, połóż na nim gotowe szaszłyki.
  7. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Mam ochotę na

Bajgiel z łososiem
Bajgiel z łososiem
czas przygotowania: 10 minut
Japońskie hotcakes pani Anety
Japońskie hotcakes pani Anety
czas przygotowania: 25 minut
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
czas przygotowania: 25 minut
Gofry z pomidorami
Gofry z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
czas przygotowania: 135 minut