Czas przygotowania:
1,5 godz. + czas chłodzenia4 godz
Składniki
1 kg serka Philadelphia Original
300 g ciasteczek owsianych
75 g mielonych migdałów
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
4 jajka
4 g pasty waniliowej
30 g mąki
100 ml mleka
10 g startej skórki z cytryny
6 ml soku z cytryny
200 g plastrów krwawej pomarańczy
8 g świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Natłuść od wewnątrz pierścień tortownicy o średnicy 23 cm i spód wyłóż papierem do pieczenia.
Rozdrobnij ciastka, dodaj masło oraz migdały i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę przygotowaną masą i dociśnij porządnie. Schowaj do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, przy pomocy miksera ręcznego wymieszaj serek Philadelphia, cukier, pastę waniliową, skórkę oraz sok z cytryny. Dodawaj na przemian mąkę i po jednym jajku, a następnie dolej mleka i dalej mieszaj. Przelej masę sernikową do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz bez termoobiegu przez 1 godzinę i 15 minut.
Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Umyj dokładnie pomarańcze i opłucz rozmaryn. Pokrój pomarańcze w plastry i udekoruj nimi wierzch sernika. Dołóż rozmaryn wedle uznania.