Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 1 średni kalafior (około 700 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek Philadelphia Original
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 0,5 l bulionu
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Kalafior umyj i pokrój na różyczki. 2/3 kalafiora ugotuj na parze (12 minut). Cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Po chwili dorzuć czosnek, pozostałą część kalafiora i tymianek. Smaż jeszcze 5 minut na rumiano.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj kalafiora na parze i wszystko z patelni. Gotuj 10 minut. Dodaj serek z chrzanem. Zblenduj i dopraw pieprzem. Możesz dodać wody, jeżeli krem jest zbyt gęsty. Podawaj z kleksem jogurtu i odrobiną oleju dyniowego.

Wskazówka: Aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia, wstaw na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.

Mam ochotę na

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka
czas przygotowania: 25 minut
Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut
Sałatka brokułowa z makaronem z soczewicy
Sałatka brokułowa z makaronem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut
Crumble z owocami
Crumble z owocami
czas przygotowania: 35 minut
Tort makowo-pomarańczowy
Tort makowo-pomarańczowy
czas przygotowania: 120 minut