Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 1 średni kalafior (około 700 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek Philadelphia Original
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 0,5 l bulionu
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Kalafior umyj i pokrój na różyczki. 2/3 kalafiora ugotuj na parze (12 minut). Cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Po chwili dorzuć czosnek, pozostałą część kalafiora i tymianek. Smaż jeszcze 5 minut na rumiano.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj kalafiora na parze i wszystko z patelni. Gotuj 10 minut. Dodaj serek z chrzanem. Zblenduj i dopraw pieprzem. Możesz dodać wody, jeżeli krem jest zbyt gęsty. Podawaj z kleksem jogurtu i odrobiną oleju dyniowego.

Wskazówka: Aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia, wstaw na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.

Mam ochotę na

Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Domowe nachosy z dipem
Domowe nachosy z dipem
czas przygotowania: 40 minut
Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
czas przygotowania: 40 minut
Kuskus z pieczonymi warzywami i wędzonym łososiem
Kuskus z pieczonymi warzywami i wędzonym łososiem
czas przygotowania: 40 minut