Kapsalon:
800 g mrożonych frytek
500 g mięsa z piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy do gyrosa
200 g tartego sera żółtego (np. cheddar lub gouda)
200 g sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek
1 mała cebula czerwona
Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
150 g serka Philadelphia z ziołami
45 g majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Do podania:
80 g serka Philadelphia z ziołami
Pęczek szczypiorku
Dowolny ostry sos
Kapsalon:
1. Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
2. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i wymieszaj z przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej mięso przez ok. 10 minut na dużym ogniu, aż będzie dobrze przysmażone.
3. W dużym naczyniu żaroodpornym wyłóż upieczone frytki, a na nich równomiernie rozłóż usmażone mięso. Posyp całość tartym serem i zapiecz w piekarniku w 180°C przez 5–7 minut, aż ser się roztopi.
4. Wyjmij zapieczoną bazę z piekarnika i nałóż na wierzch poszatkowaną sałatę, przekrojone na pół pomidorki, plasterki ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Sos czosnkowy:
4. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj serek Philadelphia Original, majonez, czosnek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Do podania:
6. Polej danie sosem czosnkowym i ostrym według uznania. Na koniec udekoruj kleksami serka i posyp posiekanym szczypiorkiem.