Minipankejki z sosem czekoladowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Pankejki:

  • 250 g mąki typ 550
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju

Sos czekoladowy:

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 100 g mlecznej czekolady

Dekoracja i dodatki:

  • ulubione owoce

Sposób przygotowania

Pankejki:

  1. Wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Przesiej przez sito.
  2. Ubij jajka, dodając powoli cukier, aż będą puszyste. Dodawaj powoli przesianą wcześniej mąkę. Na końcu dodaj olej.
  3. Ciasto nakładaj na patelnię łyżeczką, aby stworzyć ulubioną wielkość, smaż na wolnym ogniu, aż będą rumiane z obu stron.

Sos:

  1.   Rozpuść czekoladę i wymieszaj z serkiem Philadelphia Milka.
  2.  Nałóż pankejki na talerz i polej sosem czekoladowym.

Podawaj z ulubionymi owocami.

Mam ochotę na

Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
czas przygotowania: 35 minut
Warstwowa sałatka kijowska
Warstwowa sałatka kijowska
czas przygotowania: 25 minut
Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce
Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce
czas przygotowania: 30 minut
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
czas przygotowania: 40 minut