Jabłkowe churros

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

1 szklanka wody (250 ml)
80 g masła
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 g)
3 jajka

2 średnie jabłka (obrane i pokrojone w małą kostkę)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g serka Philadelphia original

Cukier puder do posypania lub cynamonowy cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż jabłka z cukrem trzcinowym i cynamonem, aż staną się miękkie i lekko skarmelizowane (ok. 5–7 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  2. W rondelku zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i dodaj mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  3. Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając, aż masa będzie gładka i elastyczna. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij paski ciasta (ok. 10–12 cm długości). Na środku każdego paska nałóż niewielką ilość jabłek i serka Philadelphia. Następnie wyciśnij kolejny pasek ciasta, aby zakryć nadzienie.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Piecz churros przez 20–25 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu posyp churros cukrem pudrem lub mieszanką cynamonowego cukru pudru.

Mam ochotę na

Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
czas przygotowania: 30 minut
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
czas przygotowania: 90 minut
Zupa rybna
Zupa rybna
czas przygotowania: 45 minut
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia