W garnku zagotuj wodę wraz z łososiem, 1 marchewką, 1 cebulą, korzeniem pietruszki, łodygami pietruszki i koperku, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Gotuj przez 30 minut, następnie zdejmij z gazu, wyłów składniki, a łososia przełóż na ręcznik papierowy.
Przelej zupę przez drobne sito do osobnego garnka i dokładnie wymieszaj z serkiem Philadelphia przy pomocy trzepaczki.
W pierwszym garnku rozpuść masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Łososia poszarp na drobne kawałki, pozostawiając parę większych do dekoracji.
Zalej cebulę w garnku wywarem z Philadelphią, dodaj łososia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
W miseczce rozbełtaj żółtka, dolej łyżkę zupy, wymieszaj i dodaj kolejną. Wlej żółtka do garnka i gotuj zupę na najmniejszym ogniu kolejne 5 minut. Dopraw solą do smaku. Serwuj na gorąco – ze świeżym koperkiem, listkami lubczyku oraz startą marchewką à la julienne.