Zupa rybna

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 400 g łososia, dzwonka
  • 1,5 l wody
  • 2 nieduże marchewki (ok. 150 g)
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 80 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 16 g koperku (łodygi + listki)
  • 16 g natki pietruszki (łodygi + listki)
  • 2 g liści laurowych
  • 2 g ziela angielskiego
  • 1 g listków lubczyku
  • 2 żółtka (ok. 40 g)
  • 40 g masła
  • 6 g soli

Sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj wodę wraz z łososiem, 1 marchewką, 1 cebulą, korzeniem pietruszki, łodygami pietruszki i koperku, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Gotuj przez 30 minut, następnie zdejmij z gazu, wyłów składniki, a łososia przełóż na ręcznik papierowy.
  2. Przelej zupę przez drobne sito do osobnego garnka i dokładnie wymieszaj z serkiem Philadelphia przy pomocy trzepaczki.
  3. W pierwszym garnku rozpuść masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  4. Łososia poszarp na drobne kawałki, pozostawiając parę większych do dekoracji.
  5. Zalej cebulę w garnku wywarem z Philadelphią, dodaj łososia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  6. W miseczce rozbełtaj żółtka, dolej łyżkę zupy, wymieszaj i dodaj kolejną. Wlej żółtka do garnka i gotuj zupę na najmniejszym ogniu kolejne 5 minut. Dopraw solą do smaku. Serwuj na gorąco – ze świeżym koperkiem, listkami lubczyku oraz startą marchewką à la julienne.

Mam ochotę na

Causa rellena
Causa rellena
czas przygotowania: 40 minut
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
czas przygotowania: 15 minut
Rolada z ciasta dyniowego
Rolada z ciasta dyniowego
czas przygotowania: 60 minut
Omlet z groszkiem
Omlet z groszkiem
czas przygotowania: 15 minut
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
czas przygotowania: 35 minut