Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej na pizzę
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 30-40 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • słoiczek oliwek
  • natka pietruszki
  • czarny świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w połowie lekko ciepłego mleka, dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, sól, resztę mleka, wodę. Zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec zagniatania dodaj 2 łyżki oliwy. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Z ciasta uformuj dwie duże lub trzy średniej wielkości kule, każdą zagnieć i rozwałkuj.
  4. Przygotuj farsz. Pomidorki i oliwki pokrój na drobne kawałki, pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pomidory i oliwki, podsmaż 3 minuty. Do farszu dodaj serek Philadelphia ziołowy, wymieszaj.
  5. Farsz rozłóż na środku każdego koła z ciasta. Ciasto zwiń w pieróg sklejając brzegi. Calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 220 st. C przez 20-25 minut.
  6. Calzone podawaj posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Mam ochotę na

Tost francuski z czekoladowym serkiem i rabarbarem
Tost francuski z czekoladowym serkiem i rabarbarem
czas przygotowania: 20 minut
Pierogi ruskie z żurawiną
Pierogi ruskie z żurawiną
czas przygotowania: 75 minut
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka z suszonych pomidorów z Philadelphią
Sałatka z suszonych pomidorów z Philadelphią
czas przygotowania: 25 minut
Przystawka z buraka
Przystawka z buraka
czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia/gotowania buraka)