Czas przygotowania:
120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)
Składniki
300 g mąki pszennej na pizzę
15 g świeżych drożdży
150 ml lekko ciepłego mleka
30-40 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru
szczypta soli
100 g serka Philadelphia z ziołami
600 g pomidorków koktajlowych
słoiczek oliwek
natka pietruszki
czarny świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w połowie lekko ciepłego mleka, dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, sól, resztę mleka, wodę. Zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec zagniatania dodaj 2 łyżki oliwy. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj dwie duże lub trzy średniej wielkości kule, każdą zagnieć i rozwałkuj.
Przygotuj farsz. Pomidorki i oliwki pokrój na drobne kawałki, pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pomidory i oliwki, podsmaż 3 minuty. Do farszu dodaj serek Philadelphia ziołowy, wymieszaj.
Farsz rozłóż na środku każdego koła z ciasta. Ciasto zwiń w pieróg sklejając brzegi. Calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 220 st. C przez 20-25 minut.
Calzone podawaj posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.