Ugotuj kaszę bulgur według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Połącz z posiekaną szalotką i natką pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, oliwą i serkiem. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć obrane buraczki pokrojone w cienkie plasterki oraz drobno posiekaną botwinkę. Smaż przez 8 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj miód i ocet balsamiczny, gotuj na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos.
W małym garnku doprowadź wodę z octem do wrzenia. Zmniejsz ogień, aby woda delikatnie się gotowała. Jajko wbij do małej, płytkiej miseczki, uważając, by żółtko się nie rozlało. Zamieszaj wodę, aby powstał wir. Delikatnie wlej jajko do środka wiru. Gotuj przez 3 minuty. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Powtórz ten sam proces z drugim jajkiem.
Na talerze wyłóż kaszę bulgur, na wierzch usmażoną botwinkę i jajka w koszulkach. Na każdy talerz wyłóż po 2 kleksy serka Philadelphia.