Kremowa zupa z podgrzybkami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 125g serka Philadelphia Original
  • 250g świeżych podgrzybków
  • 50g suszonych podgrzybków lub borowików
  • 4 szalotki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 15ml oleju rzepakowego
  • 10g masła
  • 2g soli
  • 1 g świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby dokładnie opłucz i zalej w misce 150ml wody. Pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia umyj dokładnie świeże podgrzybki i pokrój w paseczki o grubości około 3mm. Szalotki posiekaj drobno.
  3. W garnku rozgrzej olej na małym ogniu, a następnie dodaj masło i posiekaną cebulę. W międzyczasie osusz namoczone grzyby (nie wylewając wody po nich), pokrój w paseczki.
  4. Po zeszkleniu szalotki, dołóż do garnka namoczone oraz świeże grzyby wraz z gałązką rozmarynu i kontynuuj smażenie na niewielkim ogniu przez 7 minut. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyłów gałązkę rozmarynu, dodaj wywar z namoczonych grzybów oraz serek Philadelphia, zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
  6. Zagotuj jeszcze raz i zdejmij z kuchenki.

Mam ochotę na

Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
czas przygotowania: 30 minut
Letnia zupa z zielonym groszkiem
Letnia zupa z zielonym groszkiem
czas przygotowania: 30 minut
Sernikowy tort walentynkowy
Sernikowy tort walentynkowy
czas przygotowania: 1 godzina
Chłodnik ogórkowy z miętą
Chłodnik ogórkowy z miętą
czas przygotowania: 40 minut