Suszone grzyby dokładnie opłucz i zalej w misce 150ml wody. Pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia umyj dokładnie świeże podgrzybki i pokrój w paseczki o grubości około 3mm. Szalotki posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej na małym ogniu, a następnie dodaj masło i posiekaną cebulę. W międzyczasie osusz namoczone grzyby (nie wylewając wody po nich), pokrój w paseczki.
Po zeszkleniu szalotki, dołóż do garnka namoczone oraz świeże grzyby wraz z gałązką rozmarynu i kontynuuj smażenie na niewielkim ogniu przez 7 minut. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Po upływie tego czasu wyłów gałązkę rozmarynu, dodaj wywar z namoczonych grzybów oraz serek Philadelphia, zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.