Focaccia z boczkiem i oliwkami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)

Składniki

  • 350 g tortowej mąki orkiszowej
  • 175 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 opakowania serka Philadelphia z ziołami
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 duży płat papryki marynowanej
  • 2 małe korniszony
  • 150 g usmażonego boczku (pokrojonego w kosteczkę)

Sposób przygotowania

  1. W małym garnuszku zrób zaczyn drożdżowy z wody, cukru i drożdży – na małym ogniu. Mąkę wsyp do dużej miski i połącz z zaczynem. Dodaj 12,5 ml oliwy i sól. Wyrób ciasto ręcznie, delikatnie zagniatając. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przykryj miskę z ciastem serwetką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Posmaruj brytfankę (20×30 cm) oliwą. W miseczce wymieszaj 37,5 ml oliwy z oregano ze zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do brytfanki, ugniatając je równo palcami na całym dnie. Posmaruj z wierzchu oliwą z czosnkiem i oregano, a następnie włóż ciasto do piekarnika na 18-20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  4. Pokrój drobno dodatki: oliwki, paprykę marynowaną i korniszony.
  5. Posmaruj focaccię serkiem Philadelphia z ziołami i posyp pokrojonymi warzywami oraz usmażonym boczkiem.

Podawaj na zimno.

Mam ochotę na

Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
czas przygotowania: 10 minut
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut
Chaczapuri
Chaczapuri
czas przygotowania: 2 godziny
Różowa sałatka
Różowa sałatka
czas przygotowania: 25 minut