Czas przygotowania:
2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)
Składniki
350 g tortowej mąki orkiszowej
175 ml wody
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
50 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
2 opakowania serka Philadelphia z ziołami
10 czarnych oliwek
1 duży płat papryki marynowanej
2 małe korniszony
150 g usmażonego boczku (pokrojonego w kosteczkę)
Sposób przygotowania
W małym garnuszku zrób zaczyn drożdżowy z wody, cukru i drożdży – na małym ogniu. Mąkę wsyp do dużej miski i połącz z zaczynem. Dodaj 12,5 ml oliwy i sól. Wyrób ciasto ręcznie, delikatnie zagniatając. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przykryj miskę z ciastem serwetką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Posmaruj brytfankę (20×30 cm) oliwą. W miseczce wymieszaj 37,5 ml oliwy z oregano ze zmiażdżonym czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto przełóż do brytfanki, ugniatając je równo palcami na całym dnie. Posmaruj z wierzchu oliwą z czosnkiem i oregano, a następnie włóż ciasto do piekarnika na 18-20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Pokrój drobno dodatki: oliwki, paprykę marynowaną i korniszony.
Posmaruj focaccię serkiem Philadelphia z ziołami i posyp pokrojonymi warzywami oraz usmażonym boczkiem.