Czas przygotowania:
45 minut + czas chłodzenia naleśników
Składniki
500 g serka Philadelphia Light
200 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
8 ml esencji waniliowej
260 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
20 ml oleju rzepakowego
500 ml mleka
375 ml wody
30 g orzechów pekan
2 g soli
4 figi
Sposób przygotowania
Wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, solą i olejem rzepakowym na gładką masę.
Rozgrzej patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką. Nalewaj łyżką wazową porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie i smaż naleśniki przez minutę, a po przewróceniu ich na drugą stronę kontynuuj smażenie przez 30 sekund.
Cienkie naleśniki (ok. 20 sztuk) odstaw na bok do wystudzenia.
Przygotuj krem – ubijaj miękkie masło, aż nabierze jaśniejszego odcienia. Dodaj serek Philadelphia oraz esencję waniliową i ubijaj dalej do połączenia się składników. Następnie stopniowo dosypuj cukier puder. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gęsta. Wystudzone naleśniki przekładaj cienką warstwą kremu, a wierzch udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Ozdób tort ćwiartkami fig i orzechami pekan.