Curry bananowe:
2 dojrzałe banany
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki serka Philadelphia Original
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 marchewki
1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 limonka
Do podania:
60 g serka Philadelphia Original
Świeża kolendra lub natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż zmiękną.
2. Dodaj pastę curry, kurkumę i mielony imbir, smaż przez 1–2 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i plasterki marchewki, smaż przez 3–4 minuty, aby lekko zmiękły.
3. Wlej bulion, serek i mleko kokosowe do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Banany obierz i pokrój na grube plastry. Dodaj je do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut, aby zmiękły i połączyły się z aromatami.
5. Dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj dodatkową łyżeczkę pasty curry.
6. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Możesz również dodać kleks serka.