Curry bananowe

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Curry bananowe:
2 dojrzałe banany
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki serka Philadelphia Original
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 marchewki
1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 limonka

Do podania:
60 g serka Philadelphia Original
Świeża kolendra lub natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż zmiękną.

2. Dodaj pastę curry, kurkumę i mielony imbir, smaż przez 1–2 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i plasterki marchewki, smaż przez 3–4 minuty, aby lekko zmiękły.

3. Wlej bulion, serek i mleko kokosowe do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Banany obierz i pokrój na grube plastry. Dodaj je do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut, aby zmiękły i połączyły się z aromatami.

5. Dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj dodatkową łyżeczkę pasty curry.

6. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Możesz również dodać kleks serka.

Znajdź podobne dania: NabiałWarzywaZupy

Mam ochotę na

Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Gzik z ziemniakami
Gzik z ziemniakami
czas przygotowania: 45 minut
Gulasz indyjski
Gulasz indyjski
czas przygotowania: 35 minut
Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Lasagne z grzybami
Lasagne z grzybami
czas przygotowania: 60 minut