Chili con carne

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 500 g wołowiny (gulaszowej)
  • 300 g krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki kolendry
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania

  1. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj drobno posiekany czosnek i chili. Smaż przez 3 minuty.
  2. Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę, co chwilę mieszając, zrumień z każdej strony. 
  3. Dodaj pomidory, bulion, kmin rzymski, cukier i oregano. Przykryj i gotuj przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dołóż koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut.
  5. Z fasoli odlej płyn i dodaj ją do mięsa, gotuj pod przykryciem przez 3 minuty.
  6. Podawaj z kleksami serka i świeżą kolendrą. Serwuj z opieczonymi tortillami albo z ryżem.

Mam ochotę na

Chałka z nadzieniem wiśniowym
Chałka z nadzieniem wiśniowym
czas przygotowania: 125 minut
Spaghetti z leśnymi grzybami
Spaghetti z leśnymi grzybami
czas przygotowania: 20 minut
Eton mess z pomarańczą
Eton mess z pomarańczą
czas przygotowania: 180 minut
Frittata
Frittata
czas przygotowania: 25 minut
Sernikowy tort walentynkowy
Sernikowy tort walentynkowy
czas przygotowania: 1 godzina