Tarta ze szparagami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki

Ciasto:

  • 185 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 jajko
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

Ponadto:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 5 kleksów serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • kwiatki szczypiorku do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj zimne masło i połącz z mąką, delikatnie rozcierając w palcach, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
  2. Dodaj jajko, sól i wodę, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę o wymiarach 11 × 35 cm, dokładnie dociskając. Ciasto nakłuj widelcem.
  5. Podpiecz ciasto w piekarniku przez około 15 minut, aż lekko się zrumieni.
  6. Szparagi umyj i odetnij końcówki. Obsmaż je na maśle z każdej strony przez około 5 minut.
  7. Wymieszaj jajko z serkiem Philadelphia i śmietanką, aż powstanie gładka masa. Oprósz solą i pieprzem.
  8. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę śmietanowo-serową. Na wierzchu ułóż szparagi.
  9. Piecz tartę w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.
  10. Udekoruj tartę kleksami serka Philadelphia i kwiatami szczypiorku.

Mam ochotę na

Podudzia z kurczaka z warzywami
Podudzia z kurczaka z warzywami
czas przygotowania: 60 minut
Koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy
czas przygotowania: 15 minut
Kanapka z marynowanym tofu
Kanapka z marynowanym tofu
czas przygotowania: 25 minut
Tort makowo-pomarańczowy
Tort makowo-pomarańczowy
czas przygotowania: 120 minut
Sałatka z pomidorów i awokado
Sałatka z pomidorów i awokado
czas przygotowania: 15 minut