Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 750 g zielonych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
  • 150 g paluszków grissini lub grzanek z oliwą z oliwek.

Sposób przygotowania

1. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Odetnij główki, które będą gotowane osobno.
2. Serek wyjmij z lodówki, żeby nabrał pokojowej temperatury.
3. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
4. Do podgrzanego wywaru wrzuć pokrojone szparagi, ziemniaki i cebulę. Gotuj około 15-20 minut.
5. Główki szparagów ugotuj osobno na parze przez kilka minut.
6. Do wystudzonego wywaru z warzywami dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj zupę, a następnie podgrzej.
7. Zupę szparagową podawaj z główkami szparagów ugotowanymi na parze, dużym kleksem z serka Phily oraz paluszkami grissini lub grzankami z oliwą.

Mam ochotę na

Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
czas przygotowania: 30 minut
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
czas przygotowania: 60 minut
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
czas przygotowania: 30 minut
Bajgiel z omletem i chrupiącym boczkiem
Bajgiel z omletem i chrupiącym boczkiem
czas przygotowania: 15 minut
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
czas przygotowania: 1,5 godziny