Tort z czekoladowymi cukierkami

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

Biszkopt:

  • 240 g drobnego cukru
  • 180 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek

Krem:

  • 900 g serka Philadelphia Original
  • 350 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • żółty barwnik spożywczy
  • 200 g czekoladowych cukierków w kolorowej polewie
  • posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, ubijaj po każdym dodaniu. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Do masy wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.

2. Przygotuj krem. W misie miksera utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Dodaj serek, ekstrakt waniliowy, barwnik i wszystko zmiksuj. Krem włóż do lodówki na 30-45 minut, aby lekko zgęstniał.

3. Biszkopt podziel na 3 blaty, w dwóch wytnij otwór na cukierki. Ułóż na paterze biszkopt z otworem, nałóż kolejno warstwę kremu, drugi biszkopt z otworem, krem. Do otworu wsyp słodycze. Na wierzch połóż trzeci biszkopt, całość udekoruj kremem i kolorową posypką.

Mam ochotę na

Kurka w kurkach
Kurka w kurkach
czas przygotowania: 35 minut
Kanapka z marynowanym tofu
Kanapka z marynowanym tofu
czas przygotowania: 25 minut
Łosoś w cieście
Łosoś w cieście
czas przygotowania: 60 minut
Sernik czekoladowy z gruszką
Sernik czekoladowy z gruszką
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z pulpetami po azjatycku
Sałatka z pulpetami po azjatycku
czas przygotowania: 30 minut