Nadzienie:
Ciasto:
Ponadto:
1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wbij do niej jajko. Liście szpinaku zmiksuj blenderem z łyżką oleju i ciepłą wodą. Wlej mieszaninę do mąki, dodaj sól i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Nadzienie: na patelni rozpuść masło. Wrzuć na nie liście szpinaku. Smaż 4-5 minut, a następnie wystudź, odciśnij nadmiar soku i drobno pokrój. W misce wymieszaj 250 g serka Philadelphia Original, ser feta i szpinak. Dopraw farsz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj z ciasta kółka. Łyżeczką nakładaj porcje farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Następnie sklej końcówki pierogów, aby otrzymać kształt uszek. Gotowe pierożki układaj na blacie wyłożonym pergaminem.
4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Wrzucaj do wrzątku pierogi w takiej ilości, aby nie sklejały się w trakcie gotowania. Po wypłynięciu pierożków na powierzchnię odczekaj jeszcze 1,5 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka.
5. Ugotowane pierogi podawaj ozdobione pestkami granatu oraz pozostałym serkiem Philadelphia.