Zielone pierogi à la uszka

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

Nadzienie:

  • 450 g serka Philadelphia Original
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 250 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 125 ml ciepłej wody
  • 150 g szpinaku
  • 2 g soli

Ponadto:

  • mąka do podsypywania blatu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki pestek granatu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wbij do niej jajko. Liście szpinaku zmiksuj blenderem z łyżką oleju i ciepłą wodą. Wlej mieszaninę do mąki, dodaj sól i zagnieć na gładkie ciasto.

2.  Nadzienie: na patelni rozpuść masło. Wrzuć na nie liście szpinaku. Smaż 4-5 minut, a następnie wystudź, odciśnij nadmiar soku i drobno pokrój. W misce wymieszaj 250 g serka Philadelphia Original, ser feta i szpinak. Dopraw farsz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj z ciasta kółka. Łyżeczką nakładaj porcje farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Następnie sklej końcówki pierogów, aby otrzymać kształt uszek. Gotowe pierożki układaj na blacie wyłożonym pergaminem.

4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Wrzucaj do wrzątku pierogi w takiej ilości, aby nie sklejały się w trakcie gotowania. Po wypłynięciu pierożków na powierzchnię odczekaj jeszcze 1,5 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka.

5. Ugotowane pierogi podawaj ozdobione pestkami granatu oraz pozostałym serkiem Philadelphia.

Mam ochotę na

Minipankejki z sosem czekoladowym
Minipankejki z sosem czekoladowym
czas przygotowania: 20 minut
Ośnieżone serniczki z owocami
Ośnieżone serniczki z owocami
czas przygotowania: 55 minut
Sernik w 10 sekund z serkiem Philadelphia
Sernik w 10 sekund z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 5 minut
Syrniki ukraińskie
Syrniki ukraińskie
czas przygotowania: 35 minut
Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu
czas przygotowania: 50 minut