Nagrzej piekarnik do 180°C. Trzy 22-centymetrowe tortownice wysmaruj masłem, a na dnie ułóż papier do pieczenia.
Przy pomocy miksera utrzyj cukier z olejem, dodając po jednym jajku. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem i przesiej do miski z olejem, jajkami i cukrem, cały czas miksując na niższych obrotach. Następnie dodaj marchewkę oraz startą skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Rozlej ciasto po równo do trzech przygotowanych tortownic. Piecz 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasta z piekarnika i odstaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem.
Wymieszaj mikserem w misce serek Philadelphia z cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz sokiem z pomarańczy. Ostudzony płat ciasta pokryj grubą warstwą kremu, ułóż na nim kolejne ciasto i powtórz czynność. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na bokach ciasta, a następnie posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Udekoruj wierzch korą cynamonu i suszonymi pomarańczami.