Ciasto marchewkowe

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

  • 300 g drobno startej marchewki
  • 300 g cukru
  • 375 ml oleju
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 10 g startej skórki z pomarańczy
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 6 g sody
  • 3 g soli
  • 10 g masła
  • 4 g cynamonu mielonego
  • 450 g serka Philadelphia Original
  • 360 g cukru pudru
  • 4 g cukru z wanilią
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 55 g orzechów włoskich pokruszonych
  • Do dekoracji:
  • 2 laski cynamonu
  • 2 plastry suszonej pomarańczy
  • 3 orzechy włoskie

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Trzy 22-centymetrowe tortownice wysmaruj masłem, a na dnie ułóż papier do pieczenia.
  2. Przy pomocy miksera utrzyj cukier z olejem, dodając po jednym jajku. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem i przesiej do miski z olejem, jajkami i cukrem, cały czas miksując na niższych obrotach. Następnie dodaj marchewkę oraz startą skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Rozlej ciasto po równo do trzech przygotowanych tortownic. Piecz 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasta z piekarnika i odstaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem.
  4. Wymieszaj mikserem w misce serek Philadelphia z cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz sokiem z pomarańczy. Ostudzony płat ciasta pokryj grubą warstwą kremu, ułóż na nim kolejne ciasto i powtórz czynność. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na bokach ciasta, a następnie posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
  5. Udekoruj wierzch korą cynamonu i suszonymi pomarańczami.

Mam ochotę na

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: 45 minut
Jajka pod pierzynką Phily
Jajka pod pierzynką Phily
czas przygotowania: 25 minut
Sernik śmietankowa chatka
Sernik śmietankowa chatka
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Zupa warzywna
Zupa warzywna
czas przygotowania: 30 minut
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
czas przygotowania: 90 minut