Wołowa rolada włoska

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

Mięso:

  • 1 duży płat wołowiny (ok. 800 g – np. rostbef, udziec, ligawa), rozbity na płasko
  • Sól i pieprz do smaku
  • 6–8 plastrów boczku lub szynki parmeńskiej (do owinięcia rolady)
  • Oliwa z oliwek (do posmarowania)

Farsz:

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • Łyżka serka Philadelphia z ziołami
  • Świeży koperek lub bazylia

Sposób przygotowania

Farsz:

  1. Papryki opiecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C (lub na suchej patelni grillowej), aż skórka się przypali.
  2. Przełóż je do woreczka lub przykryj naczynie i odstaw na kilka minut. Następnie zdejmij skórkę i pokrój papryki w paski.
  3. W miseczce wymieszaj 200 g serka Philadelphia z ziołami, drobno posiekany czosnek i starty parmezan.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Rolada:

  1. Rozłóż płat mięsa płasko na desce i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Równomiernie posmaruj go przygotowanym farszem.
  3. Wzdłuż jednego z krótszych boków ułóż paski papryki.
  4. Zwiń roladę dość ciasno, jak roladę biszkoptową.
  5. Owiń roladę plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem.

Pieczenie/grillowanie:

  1. Roladę posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i obsmaż na patelni grillowej lub grillu.
  2. Następnie przełóż ją do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20 minut lub grilluj zawiniętą w folię przez 15 minut, następnie rozwiń i grilluj bezpośrednio na ruszcie przez kolejne 10 minut, regularnie obracając.

Serwowanie:

  1. Odstaw mięso na 10 minut przed krojeniem.
  2. Pokrój roladę w grube plastry.
  3. Podawaj z kleksem serka Philadelphia i udekoruj świeżym koperkiem lub bazylią.

Mam ochotę na

Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Pieczony dorsz z warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym
Pieczony dorsz z warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym
czas przygotowania: 30 minut
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
czas przygotowania: 35 minut
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami
czas przygotowania: 60 minut
Tacos
Tacos
czas przygotowania: 20 minut