Szpinakowe koszyczki z ciasta filo

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • ½ opakowania ciasta filo (175 g)
  • 400 g serka Philadelphia Original
  • 200 g pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g szpinaku
  • 1 żółtko
  • 50 g rukoli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • dwie szczypty soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°C.
  2. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski. Przesmaż na patelni ze szpinakiem. Przełóż do miski. Dodaj serek Philadelphia Original i żółtko jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Ciasto filo pokój na kwadraty o wymiarach 10 cm × 10 cm. Następnie układaj je na sobie po 6, ukośnie, tak aby rogi były od siebie równo oddalone.
  4. Posmaruj je olejem z suszonych pomidorów i przełóż do foremek na muffinki, tak aby rogi ciasta delikatnie opadały za ich brzegi.
  5. Wcześniej przygotowaną masę przełóż do foremek wyłożonych ciastem filo i włóż do piekarnika na 12 minut, aż ciasto zrobi się rumiane.
  6. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi, a do dekoracji użyj dodatkowo serka oraz posiekanego szczypiorku i ulubionych przypraw.

Mam ochotę na

Causa rellena
Causa rellena
czas przygotowania: 40 minut
Grillowana ośmiorniczka
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
czas przygotowania: 30 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
czas przygotowania: 35 minut