Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą

Czas przygotowania: 5 minut + czas smarzenia30 minut

Składniki

  • 500 g lędźwiowej partii jagnięciny
  • 125 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 słoik zgrillowanych warzyw
  • 300 g polenty błyskawicznej
  • 120 g serka Philadelphia Light
  • 30 g tartego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

  1. Wykorzystaj olej z grillowanych warzyw ze słoika do pokropienia jagnięciny. Przypraw ją. Rozgrzej patelnię do grillowania lub przygotuj grill. Grilluj jagnięcinę po obu stronach i umieść ją pod folią, aby zachować jej ciepło.
  2. Połącz wino, ocet balsamiczny, miód, czosnek i tymianek, przełóż do małej patelni i gotuj całość aż do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż konsystencja stanie się gęsta. Polentę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie wymieszaj ją z serkiem Philadelphia i parmezanem. Dopraw do smaku.
  3. Rozłóż polentę na talerze. Na jej wierzchu ułóż grillowane warzywa i jagnięcinę. Danie polej sosem.

Mam ochotę na

Tort z czekoladowymi cukierkami
Tort z czekoladowymi cukierkami
czas przygotowania: 70 minut
Pierogi ruskie z żurawiną
Pierogi ruskie z żurawiną
czas przygotowania: 75 minut
Burgery sushi
Burgery sushi
czas przygotowania: 50 minut
Kanapka katsu sando
Kanapka katsu sando
czas przygotowania: 30 minut
Lukrowane pierniki
Lukrowane pierniki
czas przygotowania: 30 minut