Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą
Czas przygotowania:
5 minut + czas smarzenia30 minut
Składniki
500 g lędźwiowej partii jagnięciny
125 ml czerwonego wina
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki miodu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
1 słoik zgrillowanych warzyw
300 g polenty błyskawicznej
120 g serka Philadelphia Light
30 g tartego sera typu parmezan
Sposób przygotowania
Wykorzystaj olej z grillowanych warzyw ze słoika do pokropienia jagnięciny. Przypraw ją. Rozgrzej patelnię do grillowania lub przygotuj grill. Grilluj jagnięcinę po obu stronach i umieść ją pod folią, aby zachować jej ciepło.
Połącz wino, ocet balsamiczny, miód, czosnek i tymianek, przełóż do małej patelni i gotuj całość aż do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż konsystencja stanie się gęsta. Polentę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie wymieszaj ją z serkiem Philadelphia i parmezanem. Dopraw do smaku.
Rozłóż polentę na talerze. Na jej wierzchu ułóż grillowane warzywa i jagnięcinę. Danie polej sosem.