Sałatka z kaszą bulgur i pieczoną dynią

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 szklanki dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 garść rukoli
  • ½ jabłka
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 ziarenek czerwonego pieprzu
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Dynię skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, połóż na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół).
  4. Kaszę wymieszaj z cebulą i z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku, przełóż na półmisek.
  5. Posyp kaszę dynią, pestkami dyni, jabłkiem pokrojonym na cienkie plasterki i rukolą, dołóż kleksy serka.
  6. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę. Oprósz potrawę pozostałym szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Mam ochotę na

Wiosenna tortilla
Wiosenna tortilla
czas przygotowania: 10 minut
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory
czas przygotowania: 60 minut
Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania
Spaghetti z kremowym pesto
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut
Faszerowane muszle conchiglioni
Faszerowane muszle conchiglioni
czas przygotowania: 20 minut