Sernik kawowy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia3 godziny

Składniki

  • 125 g pokruszonych biszkoptów
  • 120 ml mocnej kawy
  • 40 g niesolonego, stopionego masła
  • 4 listki żelatyny
  • 280 g serka Philadelphia Original
  • 80 g cukru pudru
  • 225 ml bitej śmietany
  • o0 g ciemnej czekolady, stopionej
  • odrobina kakao
  • 20 ziaren kawy
  • 50 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Spód: na blaszce do pieczenia umieść 6 okrągłych foremek o średnicy 7 cm każda. Jeśli chcesz, możesz użyć innego rozmiaru. Aby zrobić spód, wymieszaj pokruszone biszkopty z masłem i połową kawy. Schłodź mieszankę i równo rozłóż ją do każdej z foremek.
  2. Masa: namocz żelatynę w misce z zimną wodą. Kiedy dobrze nasiąknie, dokładnie odsącz nadmiar wody. W międzyczasie podgrzej pozostałą kawę. Dodaj do niej zmiękczoną żelatynę i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
  3. Wymieszaj razem serek Philadelphia i cukier, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodaj do tego kawę z żelatyną. Na koniec wymieszaj wszystko z bitą śmietaną.
  4. Oddziel 2/3 masy, przełóż do miski i ubij ze stopioną czekoladą. Nałóż do foremek. Następnie na górę połóż resztę masy, wygładź powierzchnię i odstaw do ochłodzenia.
  5. Dekoracja: Zanim podasz, wyjmij serniczki z formy, delikatnie ją podgrzewając. Na każdy z serniczków nasyp kakao i połóż kilka ziaren kawy.

Mam ochotę na

Picarones
Picarones
czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Czekoladowe donuty
Czekoladowe donuty
czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia naleśników
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku
czas przygotowania: 25 minut