Czas przygotowania:
45 minut + czas chłodzenia3 godziny
Składniki
125 g pokruszonych biszkoptów
120 ml mocnej kawy
40 g niesolonego, stopionego masła
4 listki żelatyny
280 g serka Philadelphia Original
80 g cukru pudru
225 ml bitej śmietany
o0 g ciemnej czekolady, stopionej
odrobina kakao
20 ziaren kawy
50 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
Spód: na blaszce do pieczenia umieść 6 okrągłych foremek o średnicy 7 cm każda. Jeśli chcesz, możesz użyć innego rozmiaru. Aby zrobić spód, wymieszaj pokruszone biszkopty z masłem i połową kawy. Schłodź mieszankę i równo rozłóż ją do każdej z foremek.
Masa: namocz żelatynę w misce z zimną wodą. Kiedy dobrze nasiąknie, dokładnie odsącz nadmiar wody. W międzyczasie podgrzej pozostałą kawę. Dodaj do niej zmiękczoną żelatynę i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
Wymieszaj razem serek Philadelphia i cukier, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodaj do tego kawę z żelatyną. Na koniec wymieszaj wszystko z bitą śmietaną.
Oddziel 2/3 masy, przełóż do miski i ubij ze stopioną czekoladą. Nałóż do foremek. Następnie na górę połóż resztę masy, wygładź powierzchnię i odstaw do ochłodzenia.
Dekoracja: Zanim podasz, wyjmij serniczki z formy, delikatnie ją podgrzewając. Na każdy z serniczków nasyp kakao i połóż kilka ziaren kawy.