Sernik Espresso

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Składniki

Masa:

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 12 g kawy rozpuszczalnej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 40 g cukru pudru

Ciasto

  • 2 żółtka
  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki
  • 20 g kakao
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru

Ponadto:

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • garść ziarenek kawy

Sposób przygotowania

1. Mąkę, kakao, cukier, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włóż do miski i zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem. Następnie dodaj serek Philadelphia Milka, mascarpone i zmiksuj. Dołóż kawę rozpuszczalną oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z masą.

3. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do wypieków.  Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki. Kolejno nałóż masę serową i  wyrównaj wierzch. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 50 minut. Gotowy sernik wystudź w piekarniku.

4. Przed podaniem rozsmaruj na wierzchu ciasta serek Philadelphia Milka i udekoruj ziarenkami kawy.

Mam ochotę na

Quesadilla
Quesadilla
czas przygotowania: 40 minut
Placki z cukinii
Placki z cukinii
czas przygotowania: 20 minut
Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia
Kulki serowe
Kulki serowe
czas przygotowania: 15 minut