Pad thai

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 100 g wędzonego tofu
  • 200 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g orzeszków nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 gałązki kolendry

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu słodko pikantnego z chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżki posiekanej papryczki chili

Sposób przygotowania

1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Tofu pokrój w kostkę. Szczypiorek i chili posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego czosnek. Podsmażaj 1 minutę, a następnie dodaj tofu i trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno wbij jajka, dołóż makaron i smaż przez 4 minuty. W połowie tego czasu wlej sos. Na koniec dodaj 50 g serka Philadelphia z ziołami,  kiełki, połowę posiekanego szczypiorku i dokładnie wymieszaj. Gotowy pad thai przełóż do misek. Na wierzchach rozsmaruj 50 g serka Philadelphia z ziołami (po 25 g na porcję). Przed podaniem udekoruj danie: pokrojonymi orzeszkami nerkowca, listkami kolendry, siekaną papryczką chili i szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Biszkoptowy torcik śmietankowy
Biszkoptowy torcik śmietankowy
czas przygotowania: 1 godzina
Klopsiki szwedzkie w sosie
Klopsiki szwedzkie w sosie
czas przygotowania: 25 minut
Syrniki ukraińskie
Syrniki ukraińskie
czas przygotowania: 35 minut
Sushi z krewetkami w tempurze
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Ciastka „jajka sadzone”
Ciastka „jajka sadzone”
czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta