Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
  • 60 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą i ugotuj. Marchewki ugotuj na parze i rozgnieć. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Kaszę, warzywa, 3 łyżeczki oliwy oraz przyprawy wymieszaj i uformuj płaskie kotleciki.

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Kotleciki ułóż na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Piecz około 15 minut z każdej strony.

4. Serek Philadelphia zmieszaj z sokiem z cytryny.

5. Kotleciki podawaj z dipem serkowo-cytrynowym.

Mam ochotę na

Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
czas przygotowania: 15 minut
Souvlaki
Souvlaki
czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut
Trdelník
Trdelník
czas przygotowania: 35 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia