1. W rondelku na małym ogniu podgrzej mleko z łyżką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Dokładnie mieszaj, kontrolując temperaturę, powinno być letnie, nie gorące. Odstaw zaczyn na około 20 minut do związania.
2. Na stolnicę wysyp mąkę, pokrojone masło, resztę cukru i szczyptę soli oraz żółtko. Na górę kopczyka z mąki powoli wylewaj zaczyn drożdżowy. Zagniataj do uzyskania idealnego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Na stolnicy posypanej odrobiną mąki rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim kilkanaście trójkątów o podstawie około 4-5 cm, długich na około 15 cm. Trójkąty z ciasta układaj jeden za drugim, na zakładkę, mniej więcej w połowie podstawy trójkąta. Dociskaj palcami trójkąty w miejscu łączenia i troszkę je rozpłaszczaj. Dokładnie tam rozłóż serek połączony z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Na serek połóż konfiturę. Uformuj ciasto w kształcie świątecznej cukrowej laski.
4. Zawijaj ostre końce trójkątów do środka, tak aby przykrywały serek i konfiturę. Pozostaw między nimi około centymetrowe przerwy, żeby spod ciasta było widać nadzienie.
5. Posmaruj wierzch białkiem i włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 16-20 minut. Po ostudzeniu polej je lukrem i ozdób owocami z zalewy.